Viața socială, evenimente sportive, evenimente socio-culturale, petrecerea timpului liber

 

Ansamblul de dansuri populare ”Cununa Bărăganului”

 

 

Ansamblul de dansuri populare “Cununa Bărăganului” Săveni

Ansamblul folcloric « Cununa Bărăganului din Săveni s-a înființat în anul 2013, din dorința de a conserva și valorifica tezaurul folcloric din zona Bărăganului și nu numai. Localitatea Săveni, așezată în estul județului, pe malul drept al râului Ialomița reprezintă o puternică zonă cu tradiții străvechi, specifice zonei de câmpie.

Ansamblul de dansuri populare ” Cununa Bărăganului “ Săveni, a participat la numeroase Festivaluri-Concurs, dar și la spectacole locale, județene și naționale, în urma cărora a obținut numeroase premii și trofee. Prin participarea la aceste acțiuni Ansamblul de dansuri populare « Cununa Bărăganului “ Săveni, a promovat cultura și tradiția județului Ialomița, reprezentând dansuri, suite, scenete, colinde și alte obiceiuri zonale. În urma acestor reprezentații, de fiecare dată, grupul de dansatori a primit invitații la alte Festivaluri-Concurs sau vizite de documentare/schimb de experiență, din partea altor ansambluri populare din țară și străinătate.

În ideea continuării tradițiilor populare românești, a dezvoltării și perfecționării tehnicii și interpretării muzicii și dansului popular, în cadrul ansamblului există o adevărată școală, dansatorii fiind structurați pe trei generații. Conduși de către primarul localitatii, doamna Mirela Drăgoi, de coregraful Daniel Dinu și de directorul Scolii Gimnaziale Săveni, profesor Trifan Luminița, membrii asnamblului vin în fața publicului spectator să demonstreze faptul că tradițiile și dragostea față de viața spirituală a ialomițenilor este pe mâini bune https://www.youtube.com/watch?v=xuxnea9hqbg

Ansamblul “Cununa Bărăganului” Săveni a reprezentat localitatea, județul, dar și țara în diferite festivaluri și a participat la numeroase concursuri cu specific folcloric. Printre rezultatele cele mai reprezentative se numara:

• PREMIUL I – Festivalul Județean de Folclor ‘’ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA’’, ediția a XXII-a, Munteni Buzău, 13 Iunie 2014;

• PREMIUL II – Festivalul - Concurs Interjudețean de Folclor ‘’ DATINI, JOC ȘI VOIE BUNĂ’’ ediția I, Gura Ialomiței, 5 Martie 2016;

• PREMIUL I – Festivalul Județean de Folclor ‘’ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA’’, ediția a XXIV-a, Făcăeni, 17 Iunie 2016;

• PREMIUL II – Festivalul - Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret ‘’PEȘTIȘORUL DE AUR’’ ediția a XXIV-a , Tulcea, 7-12 August 2016;

• PREMIUL I – ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’, ediția a III-a, 2016;

• PREMIUL II – Festival - Concurs național ‘’VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT’’, ediția a VII-a, 2016;

• PREMIUL I – Festival - Concurs ‘’CONCURS LA GURA IALOMIȚEI’’, ediția I, 18 Decembrie 2016;

• TROFEUL ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’ – Festivalul Folcloric Județean ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’, ediția a IV-a, 4 Mai 2017;

• TROFEUL – Festival - Concurs Regional ‘’PRIMĂVARA DOBROGEANĂ, PRIMĂVARA DE FOLCLOR’’, Hârșova 2017;

• DIPLOMĂ DE ONOARE – Sărbătoarea Recoltei, ediția a VIII-a, Slobozia, 15-16 Octombrie 2016;

• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE- Festivalul ‘’BRÂNZEI DE GULIANCA’’ ediția a III-a, Brăila, 13-14 Mai 2017;

• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Zilele orașului Hârșova , 22-24 Septembrie 2017;

• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Zilele Recoltei Slobozia, 2017;

• TROFEUL DE ONOARE - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR, VELES-MACEDONIA, 2017;

• FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR, BUZDRUZA-BULGARIA, 2017;

• PREMIUL I – Festivalul - Consurs ,,Magia Sfinxului’’- Busteni, 2016;

• TROFEUL - Festivalul Judetean ,,Zarzarica, Zarzarea’’- Gheorghe Doja, 2017;

• Participare în cadrul Festivalului din Bulgaria - 2017;

• Participare în cadrul Festivalului din Veles, Macedonia - 2017;

• Participare în cadrul Festivalului din Cuenca, Spania - 2017;

• Participare în cadrul Festivalului internațional de folclor Floare de pe Bărăgan, ediția a XXI-a, Săveni- Ialomița - 2018;

• Participare în cadrul Festivalul Judetean ,,Zărzărică, Zărzărea’’, în calitate de GAZDE și CÂȘTIGĂTORI AI TROFEULUI, Slobozia - Ialomița, 2018;

• PREMIUL I “Secțiunea Cântece și dansuri”– Festivalul Consurs ,,Cununița Satului”, Galați- 2018

• Participare în cadrul Festivalului internațional ”Port Popular Românesc”, Ragusa, Italia – 2018

• TROFEUL - Festivalul Judetean ,,Zarzarica, Zarzarea’’- Slobozia – Ialomița, 2019;

• Participare în cadrul Festivalului internațional ”Sunny Olympia”, Kranevo, Bulgaria – 2019

Repertoriul coregrafic actual al ansamblului cuprinde tablouri din zonele reprezentative ale țării, precum Oltenia, Moldova și Dobrogea. Dansatorii constituie grupul cel mai reprezentativ al ansamblului, strălucind prin expresivitate si interpretare unui repertoriu artistic ce acoperă zona de sud a României. Eleganța dansatorilor, ținuta tehnică si artistică sunt elemente revelatoare privind valoarea artistică a membrilor ansamblului https://www.youtube.com/watch?v=v_JUqYv1ag4

Soliștii vocali, Nicole Dumitrașcu și Iuliana Gheorghiță, aduc în fața dumneavoastră cântece culese de la bătrânii satului și le prezintă în fața publicului în cea mai autentică formă.

Festivalul Județean de Folclor ”ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA”

 

Festivalul Județean de Folclor ”ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA” își propune stimularea, cercetarea, păstrarea și valorificarea tradițiilor muzicale, coregrafice și etnografice al folclorului ialomițean prin intermediul artei spectacolului.

Faza zonală a festivalului s-a desfășurat, în data de 10 mai 2019, la Caminul Cultural din comuna Săveni, participând concurenți din următoarele localități arondate: Bordușani, Bucu, Cosâmbești, Făcăeni, Fetești, Gheorghe Lazăr, Giurgeni, Gura Ialomiței, Mihai Kogălniceanu, Mărculești, Movila, Ograda, Platonești, Săveni, Scânteia, Slobozia, Stelnica, Sudiți, Țăndărei, Valea Ciorii, Vlădeni.

Ajunsă la cea de-a XXVII-a ediție, manifestarea aduce în fața publicului iubitor de folclor, prin spectacole desfășurate în cadrul celei mai mari competiții folclorice cu caracter județean, concurenți care vor evolua în cele 5 secțiuni al festivalului. Secțiunile festivalului:

Secțiunea soliști vocali (desfășurată pe 3 categorii de vârstă: 8-11 ani, 12-15 ani, 16-35 ani); Secțiunea grupuri vovale; Secțiunea instrumentală (soliști instrumentali, grupuri instrumentale, tarafuri); Secțiunea dansuri populare (desfășurată pe 2 categorii: copii și adulți); Secțiunea ansambluri folclorice și grupuri folclorice tradiționale.

Grupul folk Anastasis”

 


Anastasis” este un grup vocal-instrumental ce s-a format în anul 2016. Când auzim prima dată de acest nume al grupului, „Anastasis“, putem crede că este unul ales la întâmplare, însă este exact opusul. Cuvântul „Anastasis” provine din limba greacă și înseamnă „înviere”. Acest cuvânt ne amintește de cel mai important moment al existenței noastre: Învierea cea de după moarte, Învierea întru Hristos. Aspectul ce s-a vrut subliniat cand s-a întemeiat grupul folk este „învierea” tinerilor, dobândirea unui alt sens al vieții.

La început, grupul nostru era restrâns, câțiva tineri și un profesor. Am evoluat repede, astfel, după doar doua luni de repetiții la chitară, am reușit să obținem locul II la Concursul „Balade de primăvară” și am fost prezenți la numeroase activități ale Școlii Gimnaziale Săveni. Din nefericire, cursurile au avut loc doar timp de un an, după care, grupul a luat o pauză.

La sfârșitul anului 2017, la inițiativa unuia dintre membrii grupului, am reînceput cursurile, dar fără un profesor. Pe lângă veteranii grupului, s-a adăugat încă un numar mare de tineri dornici să învețe să cânte la chitară sau doar să evolueze din punct de vedere vocal. Neavând profesor, cei care au experimentat chitara i-au ajutat pe începători să descopere câte puțin din tainele acestui instrument, iar acum aceștia, la rândul lor, îi ajută pe cei nou-veniți.

În grupul nostru, totul se desfașoară pe baza autoeducației și mai ales cu voință. Așa am învățat cu toții cât de multe eforturi trebuie să depunem dacă ne dorim cu adevărat să obținem ceva, dacă dorim să atingem performanțe înalte.

De-a lungul timpului, cu multă muncă, am participat la numeroase concursuri, de unde ne-am întors biruitori:

 • „Balade de primavara” 2018- Mențiune
 • Festivalul-Concurs „Spicul de aur” 2018 – Trofeu
 • Expoziția-Concurs „Maica Domnului în iconografia ortodoxă” 2018
 • Recital de colinde ( Săveni, Fetești, Țăndărei) - 2018
 • Recital închinat mamei „ Doar ea, mama!”
 • Marsul pentru viata (Fetețti) 2019
 • „Balade de primăvară” 2019 (Anastasis) - Premiul III
 • „Balade de primăvară” 2019 (Risen) - Premiul III
 • Expoziția-Concurs „Maica Domnului în iconografia ortodoxă” 2019

Fie că am cântat pentru personalități înalte, fie că am cântat pentru oameni simpli sau doar pentru amuzamentul nostru, întotdeauna am pus suflet. Simțim ceea ce cântam. Cu toții ne-am contopit puterile, emoțiile, sentimentele pentru a realiza acest grup, care este o forma de evadare din viața de zi cu zi. Prin această legătură strânsă dintre noi, am reușit să emoționăm până și cele mai împietrite inimi, am făcut să curgă lacrimi fierbinți pe obraji de gheață atunci când oamenii își aminteau de parinții lor sau de cum își petreceau sărbătorile de iarna.

Poate că vă întrebați daca a fost usor… ei bine, niciodată nu a fost ușor! Dar gândul la „anastasis” ne întărește, ne liniștește, ne dă speranță și ne umple inima de bucurie.

Profesor coordonator:

Preot Jugănaru Florin

Clubul FEMINA

 

CLUBUL ,,FEMINA “ din localitatea Săveni , a fost înființat pe data de 07 martie 2013 , când a avut loc la Biblioteca din localitate o acțiune dedicată femeilor, intitulată : ,, Totul despre sănătatea femeii “.

La propunerea d-rei bibliotecar , doamnele prezente la acțiune , au fost de acord cu înființarea acestui club și au stabilit să se întâlnească lunar , la aceste întâlniri urmând să se dezbată diverse teme .

Menționez mai jos o parte din temele dezbătute în cadrul Clubului ,,Femina “ :

 • Deoarece , din club făceau parte femei căsătorite cât și femei necăsătorite , am stabilit să dezbatem tema : ,,Căsătorită sau necăsătotită ? “, avantaje și …dezavantaje , dezbaterea a fost foarte aprinsă între cele două categorii, dar a avut un impact pozitiv asupra participantelor .
 • Altă acțiune a avut ca scop o incursiune în Codul bunelor maniere și a fost intitulată ,,Știm să ne comportăm ? “,acțiune în care s-au atins majoritatea aspectelor care țin de bunele maniere: de la comportamente în situații complexe la modul în care salutăm, corespondăm, cum ne prezentăm, cum introducem o persoană nou venită, cum ne comportăm la masă, comportament fair-play, politețe, comportamente civilizate, savoir-vivre, reguli de protocol, buna cuviință sau codul manierelor în afaceri.
 • Am discutat despre tradiții și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou, în acțiunea intitulată - ,, Feeria sărbătorilor de iarnă “.Tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea copiilor şi a oamenilor.
 • Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Femeii , în cadrul clubului s-au desfășurat o serie de acțiuni cum ar fi : -,, Zori de primăvară “, o incursiune in istoricul zilei de 8 Martie ; - ,,Femei célèbre din România “, am vizionat un album dedicat personalităților feminine din Romania ; - ,, Femeilor célèbre care au schimbat lumea “ ; - ,,Femeia creștină intre tradiție si modernitate “, acțiune desfășurată în cadrul unui parteneriat cu Biserica.
 • Clubul ,,Femina “ s-a implicat și în acțiuni sociale, de binefacere , a inițiat acțiunea - ,,Coșul de Paști “ , ce a avut menirea de a aduce un zambet pe fețele persoanelor vârstnice și singure în perioada sărbatorilor pascale . O acțiune asemanatoare a avut loc în preajma sărbătorilor de iarnă , perioadă ce pentru mulți dintre noi reprezintă un motiv de bucurie, însă, din nefericire sunt copii, familii şi persoane vârstnice pentru care Crăciunul este perioada anului când simt mai tare singurătatea, lipsa şi durerea. În semn de solidaritate cu suferința umană, doamnele din cadrul Clubului,,Femina",au dăruit alimente la câteva femei nevoiașe din localitatea noastră.
 • Prin acțiunea intitulată ,,Imbracă un copil’’ am reușit să aducem zâmbet pe chipul unui copil sărman. În cadrul acestei acțiuni, un copil nevoiaș a primit hăinuțe și dulciuri .
 • În cadrul unui proiect al Consiliului Județeran Ialomița , intitulat: ,, Ialomița dintotdeauna pentru totdeauna”, Clubul ,,Femina” , a participat la Festivalul –Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană ,,La Casa Tudorii , unde a obținut pe parcursul a două ediții , premiul I , și titlul de ,,Mare Maestru Culinar”, pentru originalitatea rețetelor culinare propuse, la secțiunea - ,,preparate conservate și semiconservate”.
 • S-au organizat pelerinaje la mănăstirile din zona noastră , cum ar fi : mănăstirea Sf. Pantelimon de la Frațilești-Sudiți, mănăstirea Hagieni și mănăstirea Sfinții Voievozi din Slobozia, apoi au urmat pelerinajele de la mănăstirile din zona Constanța și Tulcea,(mănaăstirea Dervent, mănăstirea Sf. Andrei, mănăstirea Cocoș, Celic Dere ) , dar și din zona Vrancei (mănăstirea Rogozu, Brazi , Vărzărești, Lepșa , Recea ,etc)
 • Am explorat frumusețiile patriei noastre , organizând excursii în zona Buzăului , unde am vizitat stațiunea turistică Sărata-Monteoru, mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioși, Barajul Siriu, Cascada Casoca .
 • Alte obiective turistice vizitate sunt : salina Ocnele Mari , mănăstirea Arnota, Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn , Polovragi, Ansamblul sculptural Constantin Brancuși de la Târgu-Jiu, Podul lui Dumnezeu de la Baia de Aramă , mănăstirea Tismana , Cascada Bigăr , Morile de apă din Rudăria, comuna Eftimie Murgu – Caraș-Severin, mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova, mănăstirea Mraconia, plimbarea cu șalupa in zona Cazanelor Dunării . De asemenea, am mai vizitat mănăstirea Caraiman din Bușteni, mănăstirea Sinaia, Castelul Peleș , Biserica Neagră din Brașov, Cetatea Râșnov, Castelul Bran , Peștera Dâmbovicioara , Cheile Dâmbovicioarei , etc.
 • La fiecare întâlnire , membrele clubului,,Femina” își arată talentul, răbdarea , pasiunea și bunul gust în gastronomie , preparatele lor fiind aduse la rangul de artă ( vezi: https://www.youtube.com/watch?v=7K26zAALpsQ ) .

 

În viitor vom iniția și vom participa la proiecte noi , prin acest club, nu numai că dorim să ne exprimăm, ci chiar dorim în mod deosebit să promovăm femeia în comunitatea noastra, cu talentele, cu hobby-urile, cu plăcerile şi cu durerile ei .

 

Membru fondator ,

Georgiana Ursache

Sarbatoarea Colindului

Crăciunul este celebrat din Antichitate ca dată a naşterii lui Iisus, dar a devenit, de-a lungul secolelor, şi o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului și darurile Moşului, mult așteptate de copiii din întreaga lume.

Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine şi în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

Pentru copiii din România, Moş Crăciun vine din nordul îndepărtat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminţi. Acestea sunt lăsate sub brandul de Crăciun şi, în funcţie de bunăvoinţa părinţilor sau de obiceiurile zonei, cadourile se deschid fie în Ajun, fie în ziua de Crăciun.

Colindul, un obicei străvechi, se păstrează încă nealterat în comunitatea locală din Săveni. În cadrul spectacolului organizat în comuna Săveni, pe lângă reprezentațiile artiștilor de muzică ușoară și populară invitați, grupul folk ”Anastasis” din Săveni, încântă publicul cu un recital de colinde, menit să aducă emoția sărbătorii nașterii Domnului.

Pentru a intra cu adevărat in spiritul sărbătorilor de iarnă, elevii Școlii Gimnaziale din Săveni, primesc daruri de la Moș Crăciun, prin intermediul administrației publice locale.

 

 

 

© Copyright 2012 STEEL WARRIOR. All Rights Reserved.