Ansamblul de dansuri populare ”Cununa Bărăganului”
Ansamblul de dansuri populare “Cununa Bărăganului” Săveni
Ansamblul folcloric « Cununa Bărăganului “ din Săveni s-a înființat în anul 2013, din dorința de a conserva și valorifica tezaurul folcloric din zona Bărăganului și nu numai. Localitatea Săveni, așezată în estul județului, pe malul drept al râului Ialomița reprezintă o puternică zonă cu tradiții străvechi, specifice zonei de câmpie.
Ansamblul de dansuri populare ” Cununa Bărăganului “ Săveni, a participat la numeroase Festivaluri-Concurs, dar și la spectacole locale, județene și naționale, în urma cărora a obținut numeroase premii și trofee. Prin participarea la aceste acțiuni Ansamblul de dansuri populare « Cununa Bărăganului “ Săveni, a promovat cultura și tradiția județului Ialomița, reprezentând dansuri, suite, scenete, colinde și alte obiceiuri zonale. În urma acestor reprezentații, de fiecare dată, grupul de dansatori a primit invitații la alte Festivaluri-Concurs sau vizite de documentare/schimb de experiență, din partea altor ansambluri populare din țară și străinătate.
În ideea continuării tradițiilor populare românești, a dezvoltării și perfecționării tehnicii și interpretării muzicii și dansului popular, în cadrul ansamblului există o adevărată școală, dansatorii fiind structurați pe trei generații. Conduși de către primarul localitatii, doamna Mirela Drăgoi, de coregraful Daniel Dinu și de directorul Scolii Gimnaziale Săveni, profesor Trifan Luminița, membrii asnamblului vin în fața publicului spectator să demonstreze faptul că tradițiile și dragostea față de viața spirituală a ialomițenilor este pe mâini bune https://www.youtube.com/watch?v=xuxnea9hqbg
Ansamblul “Cununa Bărăganului” Săveni a reprezentat localitatea, județul, dar și țara în diferite festivaluri și a participat la numeroase concursuri cu specific folcloric. Printre rezultatele cele mai reprezentative se numara:
• PREMIUL I – Festivalul Județean de Folclor ‘’ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA’’, ediția a XXII-a, Munteni Buzău, 13 Iunie 2014;
• PREMIUL II – Festivalul - Concurs Interjudețean de Folclor ‘’ DATINI, JOC ȘI VOIE BUNĂ’’ ediția I, Gura Ialomiței, 5 Martie 2016;
• PREMIUL I – Festivalul Județean de Folclor ‘’ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA’’, ediția a XXIV-a, Făcăeni, 17 Iunie 2016;
• PREMIUL II – Festivalul - Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret ‘’PEȘTIȘORUL DE AUR’’ ediția a XXIV-a , Tulcea, 7-12 August 2016;
• PREMIUL I – ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’, ediția a III-a, 2016;
• PREMIUL II – Festival - Concurs național ‘’VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT’’, ediția a VII-a, 2016;
• PREMIUL I – Festival - Concurs ‘’CONCURS LA GURA IALOMIȚEI’’, ediția I, 18 Decembrie 2016;
• TROFEUL ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’ – Festivalul Folcloric Județean ‘’GRÂUȘOR DIN BĂRĂGAN’’, ediția a IV-a, 4 Mai 2017;
• TROFEUL – Festival - Concurs Regional ‘’PRIMĂVARA DOBROGEANĂ, PRIMĂVARA DE FOLCLOR’’, Hârșova 2017;
• DIPLOMĂ DE ONOARE – Sărbătoarea Recoltei, ediția a VIII-a, Slobozia, 15-16 Octombrie 2016;
• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE- Festivalul ‘’BRÂNZEI DE GULIANCA’’ ediția a III-a, Brăila, 13-14 Mai 2017;
• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Zilele orașului Hârșova , 22-24 Septembrie 2017;
• DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Zilele Recoltei Slobozia, 2017;
• TROFEUL DE ONOARE - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR, VELES-MACEDONIA, 2017;
• FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR, BUZDRUZA-BULGARIA, 2017;
• PREMIUL I – Festivalul - Consurs ,,Magia Sfinxului’’- Busteni, 2016;
• TROFEUL - Festivalul Judetean ,,Zarzarica, Zarzarea’’- Gheorghe Doja, 2017;
• Participare în cadrul Festivalului din Bulgaria - 2017;
• Participare în cadrul Festivalului din Veles, Macedonia - 2017;
• Participare în cadrul Festivalului din Cuenca, Spania - 2017;
• Participare în cadrul Festivalului internațional de folclor Floare de pe Bărăgan, ediția a XXI-a, Săveni- Ialomița - 2018;
• Participare în cadrul Festivalul Judetean ,,Zărzărică, Zărzărea’’, în calitate de GAZDE și CÂȘTIGĂTORI AI TROFEULUI, Slobozia - Ialomița, 2018;
• PREMIUL I “Secțiunea Cântece și dansuri”– Festivalul Consurs ,,Cununița Satului”, Galați- 2018
• Participare în cadrul Festivalului internațional ”Port Popular Românesc”, Ragusa, Italia – 2018
• TROFEUL - Festivalul Judetean ,,Zarzarica, Zarzarea’’- Slobozia – Ialomița, 2019;
• Participare în cadrul Festivalului internațional ”Sunny Olympia”, Kranevo, Bulgaria – 2019
Repertoriul coregrafic actual al ansamblului cuprinde tablouri din zonele reprezentative ale țării, precum Oltenia, Moldova și Dobrogea. Dansatorii constituie grupul cel mai reprezentativ al ansamblului, strălucind prin expresivitate si interpretare unui repertoriu artistic ce acoperă zona de sud a României. Eleganța dansatorilor, ținuta tehnică si artistică sunt elemente revelatoare privind valoarea artistică a membrilor ansamblului https://www.youtube.com/watch?v=v_JUqYv1ag4
Soliștii vocali, Nicole Dumitrașcu și Iuliana Gheorghiță, aduc în fața dumneavoastră cântece culese de la bătrânii satului și le prezintă în fața publicului în cea mai autentică formă.
Festivalul Județean de Folclor ”ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA”
Festivalul Județean de Folclor ”ZĂRZĂRICĂ, ZĂRZĂREA” își propune stimularea, cercetarea, păstrarea și valorificarea tradițiilor muzicale, coregrafice și etnografice al folclorului ialomițean prin intermediul artei spectacolului.
Faza zonală a festivalului s-a desfășurat, în data de 10 mai 2019, la Caminul Cultural din comuna Săveni, participând concurenți din următoarele localități arondate: Bordușani, Bucu, Cosâmbești, Făcăeni, Fetești, Gheorghe Lazăr, Giurgeni, Gura Ialomiței, Mihai Kogălniceanu, Mărculești, Movila, Ograda, Platonești, Săveni, Scânteia, Slobozia, Stelnica, Sudiți, Țăndărei, Valea Ciorii, Vlădeni.
Ajunsă la cea de-a XXVII-a ediție, manifestarea aduce în fața publicului iubitor de folclor, prin spectacole desfășurate în cadrul celei mai mari competiții folclorice cu caracter județean, concurenți care vor evolua în cele 5 secțiuni al festivalului. Secțiunile festivalului:
Secțiunea soliști vocali (desfășurată pe 3 categorii de vârstă: 8-11 ani, 12-15 ani, 16-35 ani); Secțiunea grupuri vovale; Secțiunea instrumentală (soliști instrumentali, grupuri instrumentale, tarafuri); Secțiunea dansuri populare (desfășurată pe 2 categorii: copii și adulți); Secțiunea ansambluri folclorice și grupuri folclorice tradiționale.
Grupul folk “Anastasis”
“Anastasis” este un grup vocal-instrumental ce s-a format în anul 2016. Când auzim prima dată de acest nume al grupului, „Anastasis“, putem crede că este unul ales la întâmplare, însă este exact opusul. Cuvântul „Anastasis” provine din limba greacă și înseamnă „înviere”. Acest cuvânt ne amintește de cel mai important moment al existenței noastre: Învierea cea de după moarte, Învierea întru Hristos. Aspectul ce s-a vrut subliniat cand s-a întemeiat grupul folk este „învierea” tinerilor, dobândirea unui alt sens al vieții.
La început, grupul nostru era restrâns, câțiva tineri și un profesor. Am evoluat repede, astfel, după doar doua luni de repetiții la chitară, am reușit să obținem locul II la Concursul „Balade de primăvară” și am fost prezenți la numeroase activități ale Școlii Gimnaziale Săveni. Din nefericire, cursurile au avut loc doar timp de un an, după care, grupul a luat o pauză.
La sfârșitul anului 2017, la inițiativa unuia dintre membrii grupului, am reînceput cursurile, dar fără un profesor. Pe lângă veteranii grupului, s-a adăugat încă un numar mare de tineri dornici să învețe să cânte la chitară sau doar să evolueze din punct de vedere vocal. Neavând profesor, cei care au experimentat chitara i-au ajutat pe începători să descopere câte puțin din tainele acestui instrument, iar acum aceștia, la rândul lor, îi ajută pe cei nou-veniți.
În grupul nostru, totul se desfașoară pe baza autoeducației și mai ales cu voință. Așa am învățat cu toții cât de multe eforturi trebuie să depunem dacă ne dorim cu adevărat să obținem ceva, dacă dorim să atingem performanțe înalte.
De-a lungul timpului, cu multă muncă, am participat la numeroase concursuri, de unde ne-am întors biruitori:
Fie că am cântat pentru personalități înalte, fie că am cântat pentru oameni simpli sau doar pentru amuzamentul nostru, întotdeauna am pus suflet. Simțim ceea ce cântam. Cu toții ne-am contopit puterile, emoțiile, sentimentele pentru a realiza acest grup, care este o forma de evadare din viața de zi cu zi. Prin această legătură strânsă dintre noi, am reușit să emoționăm până și cele mai împietrite inimi, am făcut să curgă lacrimi fierbinți pe obraji de gheață atunci când oamenii își aminteau de parinții lor sau de cum își petreceau sărbătorile de iarna.
Poate că vă întrebați daca a fost usor… ei bine, niciodată nu a fost ușor! Dar gândul la „anastasis” ne întărește, ne liniștește, ne dă speranță și ne umple inima de bucurie.
Profesor coordonator:
Preot Jugănaru Florin
Clubul FEMINA
CLUBUL ,,FEMINA “ din localitatea Săveni , a fost înființat pe data de 07 martie 2013 , când a avut loc la Biblioteca din localitate o acțiune dedicată femeilor, intitulată : ,, Totul despre sănătatea femeii “.
La propunerea d-rei bibliotecar , doamnele prezente la acțiune , au fost de acord cu înființarea acestui club și au stabilit să se întâlnească lunar , la aceste întâlniri urmând să se dezbată diverse teme .
Menționez mai jos o parte din temele dezbătute în cadrul Clubului ,,Femina “ :
În viitor vom iniția și vom participa la proiecte noi , prin acest club, nu numai că dorim să ne exprimăm, ci chiar dorim în mod deosebit să promovăm femeia în comunitatea noastra, cu talentele, cu hobby-urile, cu plăcerile şi cu durerile ei .
Membru fondator ,
Georgiana Ursache
Sarbatoarea Colindului
Crăciunul este celebrat din Antichitate ca dată a naşterii lui Iisus, dar a devenit, de-a lungul secolelor, şi o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului și darurile Moşului, mult așteptate de copiii din întreaga lume.
Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine şi în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.
Pentru copiii din România, Moş Crăciun vine din nordul îndepărtat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminţi. Acestea sunt lăsate sub brandul de Crăciun şi, în funcţie de bunăvoinţa părinţilor sau de obiceiurile zonei, cadourile se deschid fie în Ajun, fie în ziua de Crăciun.
Colindul, un obicei străvechi, se păstrează încă nealterat în comunitatea locală din Săveni. În cadrul spectacolului organizat în comuna Săveni, pe lângă reprezentațiile artiștilor de muzică ușoară și populară invitați, grupul folk ”Anastasis” din Săveni, încântă publicul cu un recital de colinde, menit să aducă emoția sărbătorii nașterii Domnului.
Pentru a intra cu adevărat in spiritul sărbătorilor de iarnă, elevii Școlii Gimnaziale din Săveni, primesc daruri de la Moș Crăciun, prin intermediul administrației publice locale.